Pyroteknik, bangers, inslängda föremål, bråk och avbrutna matcher. De stora svenska medierna har på senare tid målat upp allsvenska matcher och det som sker på läktarna som ett stort trygghets- och säkerhetsproblem. Inte minst fick ett inslag i SVT Nyheter där det hävdades att barnfamiljer inte längre vågar gå på fotboll i Sverige stor uppmärksamhet. Samtidigt har intresset för allsvenskan aldrig varit större. Är de allsvenska arenorna verkligen osäkra platser?
Säsongen 2023
Polisens rapport efter säsongen 2023 slog fast en kraftig ökning av antalet matcher med "allvarligt ordningsläge" och “allvarliga incidenter". Enligt polisen hade hela 24 matcher i Allsvenskan, Superettan och Svenska Cupen uppvisat ett “allvarligt ordningsläge”. Även våld och hot mot både tjänstemän och vanliga besökare på arenorna såg en uppgång under året, och hela 11 300 pyrotekniska objekt antändes. Rapporten visar dessutom att supportrar från Malmö FF, AIK och Djurgårdens IF var involverade i mer än hälften av de allvarliga incidenterna och att det är i storstadsregionerna som utvecklingen är mest allvarlig.
Vi minns exempelvis derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele 2 Arena där matchen avbröts och först kunde återupptas efter en timme till följd av att AIK-klacken i matchens slutskede kastade in bangers och pyrotekniska pjäser på innerplan, samtidigt som en del maskerade supportrar tog sig ner från läktaren och hamnade i bråk med polisen. Likaså minns vi seriefinalen och guldmatchen i årets sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda Stadion i Malmö. Efter en första halvlek utan nämnvärt stök kom andra halvlek att bli uppskjuten i över en timme på grund av att bortasupportrarna först valde att elda upp skyddsnätet på kortsidan som skulle stoppa dem från en planstormning vid en eventuell vinst, vilket resulterade i bråk med ordningsmakten och att nätet behövde repareras. När spelarna väl kom ut på planen igen följde hemmasupportrarna upp med att antända pyrotekniska objekt som fick brandlarmet att utlösa och tvingade in spelarna i omklädningsrummen igen. Malmö FF vann som bekant matchen med 1-0 efter att Isaac Kiese Thelin gjort matchens enda mål på straff och efter slutsignal i samband med MFF-supportrarnas planstormning för att fira SM-guldet fortsatte stöket när några MFF-are valde att kasta upp bengaler på bortaläktaren.
Med en sådan skildring av Allsvenskan och säsongen 2023 är det lätt att fastna i det problematiska och få en negativ bild av ligan och dess supportrar. Samtidigt får vi inte glömma att säsongen också bjöd på magisk inramning med flera vackra tifon, sång, glädje och gemenskap på läktarna. Dessutom slogs alla tiders publikrekord i Allsvenskan med över 2,4 miljoner totala arenabesök och Malmö FF - ett av de uppmålade "problemlagen", sålde exempelvis ut mer eller mindre varje hemmamatch under året. Siffror som inte direkt rimmar med att allsvenska matcher skulle vara otrygga evenemang eller att “vanliga” supportrar inte längre skulle våga gå på matcher.
Årets säsong
Säsongen 2024 har fortsatt med samma enorma engagemang från supportrarna. Tifon i världsklass och magisk stämning på arenorna runt om i Sverige. Publiksiffrorna fortsätter att öka och det ser ut att gå emot ytterligare en säsong med publikrekord i Allsvenskan. Inför årets säsong gick flertalet ultrasgrupperingar dessutom ut med ett gemensamt ställningstagande där man bestämde att pyroteknik endast ska användas i stämningshöjande syfte och inte ska kastas in på plan eller mot andra supportrar eller funktionärer på arenorna, och det verkar ha gett resultat. Säsongen har börjat relativt lugnt utan allvarliga ordningsstörningar eller matcher med långa avbrott. En positiv utveckling som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i media som förra årets ordningsstörningar.
Allsvenskan är unik
Två saker gör Allsvenskan unik. Att ligan fortfarande är en av få ligor i Europa som inte har implementerat VAR, men framförallt de hängivna supportrarna. Två saker som Allsvenskan dessutom börjar få internationell uppmärksamhet för. Rent krasst hade Allsvenskan varit ointressant utan supportrarna och den inramning som de skapar. Kvaliteten på fotbollen är helt enkelt inte tillräckligt hög i en liga som rankas som den 25:e bästa i Europa. Att värna den svenska supporterkulturen och behålla det som gör Allsvenskan unikt är viktigt och ett perspektiv som ofta saknas i debatten gällande ordningsstörningar och huruvida supportrar bör stängas av från matcher eller inte. Vi får inte heller glömma den enorma gemenskap som fotbollen i allmänhet och Allsvenskan i synnerhet skapar. För många supportrar är att gå på fotboll deras största passion i livet och en viktig del av deras sociala nätverk där de får träffa andra likasinnade och ett viktigt avbrott från vardagen. Att underskatta fotbollen och Allsvenskans sociala och enande kraft vore ett ödesdigert misstag.
Med dagens publiksiffror och enorma engagemang från supportrar är det lätt att glömma den tid då läktarna gapade tomma på arenor runt om i Sverige och lagen spelade inför ett par tusen åskådare. Men faktum är att det inte är så längesedan det var verklighet och det är inte en situation som någon fotbollsälskare borde vilja att ligan ska återgå till. Pyroteknik är olagligt, ordningsstörningar, bråk och avbrutna matcher är oönskat. Men vad vi ser i svensk fotboll nu är något historiskt och något vi bör anamma med i huvudsak entusiasm och positivitet istället för med skepsis och problemtänkande. Allsvenskan måste få vara just Allsvenskan, och utan supportrarna är Allsvenskan ingenting!
Lägg till kommentar
Kommentarer