Video Assistant Referee eller VAR användes för första gången i de stora europeiska ligorna säsongen 2017/18 när Bundesliga och Serie A valde att införa systemet. Senare samma år användes det även under världsmästerskapet i Ryssland och blev därmed introducerat till den vida fotbollspubliken. Syftet med att införa VAR var att eliminera uppenbara domarmisstag och göra domsluten mer rättvisa. Spelare, experter och supportrar skulle inte längre behöva diskutera domslut efter matcherna. Nu skulle det alltid bli korrekta beslut. Drygt fem år senare har vi aldrig diskuterat mer domslut. I efterspelet av match efter match är det inte prestationer, matchbild och mål som får mest utrymme i diskussionerna, utan det är snarare VAR-besluten och huruvida de var korrekta eller inte. Kommer diskussionerna kring domslut någonsin ta slut?
Kritiken mot VAR
Till en början handlade kritiken mot VAR främst om att det ledde till långa avbrott i matcherna. Vid en offsidebedömning, en potentiell straffspark eller en handssituation kunde det ta flera minuter att komma fram till ett domslut vilket förstörde rytmen i matcherna och gjorde många supportrar upprörda.
Som all teknik är den inte perfekt till en början utan även VAR-tekniken har förbättrats i takt med nya innovationer, och den senaste VAR-tekniken som bland annat används i årets EM i Tyskland är betydligt effektivare och mer tillförlitlig än de första upplagorna av systemet. Bland annat innebär den nya semi-automatiska offsidetekniken att ett chip i bollen registrerar en spelares tillslag på bollen vilket i sin tur möjliggör att avgöra exakt när bollen lämnade en spelares fot och om bollmottagren då befann sig i en offsideposition eller inte, vilket gör att besluten går fortare, samtidigt som det även eliminerar den tidigare bedömningsfrågan gällande när exakt bollen lämnade en spelares fot och var man sedan i nästa steg stannade bilden för att bedöma om mottagaren var offside eller inte och som skapade en del kontroverser. Trots långa avbrott kunde flera beslut ändå bli tveksamma vilket gjorde många upprörda. Att beslut blev fel trots all teknik. trots alla kameravinklar domarna hade att tillgå, var för många helt enkelt svårt att acceptera.
Men kritiken har inte avtagit bara för att tekniken har blivit bättre. Snarare är kritiken kanske större än någonsin. Nu handlar det istället mestadels om att VAR dödar känslorna i sporten genom att bland annat förstöra målfiranden. Den ena sekunden enorm glädje när bollen går i mål, nästa sekund enorm besvikelse när målet blir bortdömt. Vissa menar att de inte ens vågar fira ett mål längre. Är det möjligen offside? Tog bollen på en hand i uppspelet? Har någon agerat oschysst i samband med målet? Fotboll är känslor och utan möjlighet till spontan eufori och ilska blir sporten meningslös för många supportrar.
Mycket av kritiken handlar också om millimeterrättvisan VAR försöker skapa. Bortdömda mål för offsider där spelaren hade varit onside om de bara haft en skostorlek mindre eller börjat springa en tusendels sekund senare, eller dömda straffsparkar för bollar som snuddar vid fingerspetsen på den försvarande spelaren - situationer som inte överhuvudtaget påverkar spelet eller går inom ramen för vad syftet med offside- respektive handsregeln är. Men ska regelboken följas blir även de situationerna bestraffningsbara och kan ge upphov till stor irritation när bestraffningen inte upplevs stå i paritet med “regelbrottet”.
Vad är lösningen?
Så är det redan dags att skicka VAR i graven? Många aktiva supportar är i alla fall av den uppfattningen. Utan VAR får de ju möjlighet att leva ut sina känslor till fullo utan att i nästa sekund riskera att istället kastas in i en enorm besvikelse. Alla nöjda. Problemet löst. Eller?
Även om det känns avlägset fanns det en tid innan VAR, och tro eller ej diskuterades domslut även då. Är det någon som minns Real Madrids offsidemål mot Bayern München i semifinalen i Champions League 2017, eller Chelseas uteblivna straffar mot Barcelona i semifinalen 2009 i samma turnering? Både matcherna bjöd på domarinsatser och misstag som fick enorm betydelse på utgången av matcherna och ledde till massiv kritik, ilska och långdragna diskussioner bland supportrar och experter. Det var just därför som VAR infördes - för att eliminera den mänskliga faktorn och för att uppenbara domarmisstag likt de i de två semifinalerna inte skulle bli så avgörande. Alla kan vi nog trots allt skriva under på att det är en positiv sida med VAR.
Vad är lösningen då? Ska regelboken skrivas om? Det har exempelvis diskuterats att göra om offside-regeln så att istället för att ingen spelbar kroppsdel ska få befinna sig framför sista försvarande spelare när bollen slås för att spelaren ska vara onside, att istället ändra så att det räcker med att minst en spelbar kroppsdel befinner sig bakom försvarande spelare för att inte vara offside. På så sätt menar man att de så kallade ”millimeteroffsideerna” skulle försvinna och ge mer utrymme för de attackerande spelarna. Men även här måste gränsen dras någonstans. Vid en specifik punkt är en spelare antingen on- eller offside oavsett var gränsen går, och även här finns det stor risk att det kommer uppstå situationer där det handlar om millimeter när det ska bedömas huruvida en spelare är offside eller inte, vilket riskerar att skapa samma irritation bland supportrar.
VAR eller ingen VAR, ändringar i regelboken - det spelar ingen roll. Sporten kan aldrig bli helt perfekt. Oavsett vad kommer domslut diskuteras och göra supportrar upprörda. Så har det varit i alla tider och så kommer det fortsätta att vara. Sporten engagerar. Diskussionerna kommer aldrig att ta slut. Kanske är det det som är det fina med fotbollen?
Lägg till kommentar
Kommentarer